Stránky

21. ledna 2014

Zimní nákupy


Venku je mráz a sněží, ale vy už přemítáte a plánujete, co a kam letos zasít a zasadit. Nákup semínek je pro zahradníky jedna z nejzábavnějších činností a dá se provozovat i během třeskuté zimy. Na co si dát pozor?

1. Vždycky se podívejte na datum, do kterého je osivo třeba spotřebovat. Záleží samozřejmě na konkrétní rostlině (třeba dýně a okurky vydrží dlouho), ale často už rok stará semínka klíčí hůř, je tedy vždy lepší koupit co nejčerstvější balení.

2. Pokud najdete v zásuvce zapadlý sáček z minulých let a nechcete jej vyhodit, udělejte si před vysetím jednoduchý test klíčivosti. Stačí semínka nasypat do sklenice s vodou a počkat půl hodiny. Poté zdravá semínka klesnou ke dnu a ta, která budou plavat na hladině už pravděpodobně nikdy nevyklíčí.

3. Hodláte-li si na podzim sesbírat ze svých rostlin semínka pro další použití, nekupujte si osivo označené F1. Označení znamená, že jde o první potomky při křížení dvou čistých linií. Tito hybridi mají v mnoha směrech lepší parametry než jejich rodiče, v následných generacích se už ale tyto kvalitní vlastnosti neopakují.

4. Díky rostoucímu zájmu o přírodní způsoby pěstování je i u nás stále častěji k dispozici bio osivo, které je připravováno podle standardů biologické produkce. Semena jsou dražší než běžné osivo, nejsou ale chemicky ošetřena ani v průběhu pěstování, ani při sklizni či následném zpracování.


Žádné komentáře:

Okomentovat